
Учені 11 років стежили за тим, як кава впливає на здоров’я 50 тисяч людей.
Чашка кави на день благотворно впливає на організм, вважають дослідники / фото ua.depositphotos.com
Нове масштабне дослідження показало, що кава може збільшити тривалість життя. Але є одна важлива умова, пише inc.com.
Видання пише, що нещодавно в журналі The Journal of Nutrition були опубліковані результати дослідження про вплив кави на організм. Його автори 11 років відстежували здоров’я 50 тисяч осіб. Вони стежили за тим, скільки ці люди п’ють кави, чи додають при цьому вершки або цукор, а якщо додають, то скільки.
У результаті дослідники зробили три головні висновки. По-перше, вживання від однієї до трьох чашок чорної кави на день може на 15 відсотків знизити ризик смертності. Але кава має бути несолодкою, оскільки більше половини чайної ложки цукру знижує цей ефект. Також знижує користь кави додавання 1 грама насичених жирів (це 3,5 ложки незбираного молока або 1 столова ложка вершків).
Відео дня
Автори дослідження припустили, що під час додавання цукру до кави відбувається хімічна реакція, яка нейтралізує біоактивні сполуки, такі як кофеїн, хлорогенова кислота та поліфенол, які пов’язані з антиоксидантними, протизапальними та антиканцерогенними властивостями. Але, можливо, люди, які п’ють надто солодку каву, загалом споживають набагато більше цукру і насичених жирів, що підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
Наскільки корисна кава
Як писав УНІАН, кава дійсно має тонізуючу дію на організм. Річ у тім, що кава підвищує кров’яний тиск навіть у людей, які не схильні до гіпертонії. Однак, це зовсім не означає, що тиск залишиться високим, коли ефект бадьорості від кави мине. Більше того, в результаті останніх досліджень лікарі роблять висновки про те, що пацієнти з гіпертонією почуваються краще після чашки кави.
Лікарі навіть кажуть, що філіжанка кави вранці забезпечить необхідний заряд енергії, зробить вас більш зосередженим і підніме настрій. Однак, звісно, звичка пити каву має йти разом з іншими корисними звичками, включно з правильним підходом до харчування та спорту.