Ви зараз тут >eau блоґ

eau блоґ


Зображення користувача eau.

Щодо ринкового підходу до визначення «зелених» тарифів на електроенергію, вироблену з альтернативних джерел енергії

Розвиток виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії (АДЕ) був ініційований у 2009 році шляхом внесення до Закону України «Про електроенергетику» (далі – Закон) змін, які запровадили встановлення для об’єктів енергетики, що виробляють електроенергію з АДЕ, «зелених» тарифів. Рівень останніх прив’язаний до курсу гривні до євро та залежить від джерела енергії (сонячна, вітрова, гідро енергія тощо) та терміну вводу ЕС в експлуатацію. Закон неодноразово зазнавав змін, зокрема, щодо порядку врахування української складової при будівництві ЕС, рівнів «зелених» тарифів тощо, однак рівень цих тарифів залишається в рази вищим, ніж рівень тарифів традиційних виробників (теплових, атомних та гідроелектростанцій).
Разом з тим, в Україні як на час запровадження «зелених» тарифів, так і зараз відсутні серйозні наукові дослідження і, відповідно, наукове обґрунтування визначених Законом рівнів «зелених» тарифів.

Зображення користувача eau.

Забезпечення достатності генеруючих потужностей в умовах нової моделі ринку електричної енергії України

Конкурентні моделі ринків електричної енергії, як і будь-які конкурентні ринки, мають забезпечувати учасникам необхідний рівень доходу на залучені інвестиції, чим створювати стимули для інвестування у галузь.
Проте останнім часом, у багатьох країнах все частіше підіймається питання, що «чистий» ринок не забезпечує достатніх гарантій для інвесторів в нові генеруючі потужності. Так, результати оцінки рівня достатності потужностей на ринку для покриття наявного та очікуваного попиту, яку періодично проводять європейські оператори системи передачі (Transmission System operator, системний оператор (СО)), показали для деяких країн очікуваний дефіцит генеруючих потужностей, на основі чого у свій час приймались рішення щодо запровадження додаткових механізмів покриття витрат виробників на інвестування в розвиток/нове будівництво генеруючих потужностей.